Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chomiki_Love
Chomikowy świr
Dołączył: 17 Wrz 2010
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Lublin Płeć:
|
Wysłany: Pią 15:12, 31 Gru 2010 Temat postu: Własne kolby |
|
|
Ostatnio kupiłam kolby miodowe vita-pol.Na opakowaniu były nieżle zaprezentowane wiec kupiłam dwie.Gdy otworzyłam okazało się ze były to tylko ziarna z kolorowymi kulkami, lecz mojemu chomikowi smakowały wiec nie miałam serca mu zabierać.Gdy Zuzu je jadł od tego patyczka w środku do którego powinny być rzyklejone wszystkie 'składniki' kolby one były z sobą tak sklejone że odchodziły kawałami! Już wiecej nie będe kupywała tych kolb bo poza tym miały być ze sąbą złączone miodem a ten 'miód' wcale nie był miodem.Chciałabym zrobić sama kolby lecz nie zabardzo wiem jak.Jakie materiały są do niej potrzebne?Jakie składniki?
prosze pomóżcie bo te 'kolby' to tylko chemia.A może znacie jakieś dobre firmy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Korra
Prawdziwy pomocnik
Dołączył: 08 Mar 2010
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Prudnik. Płeć:
|
Wysłany: Pią 16:37, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
To, że odchodzą kawałkami jest całkiem normalne... nie widzę żadnego problemu...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adka-wpadka
Trochę obeznany
Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: LbN Płeć:
|
Wysłany: Pią 21:28, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
te kolby z vita-polu są najlepsze nie raz mojemu chomikowi kupowałam i był z nich zodowolony
// Inka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chomiki_Love
Chomikowy świr
Dołączył: 17 Wrz 2010
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Lublin Płeć:
|
Wysłany: Sob 11:27, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Ale to tylko ziarno z kulkami sklejone jakąś mazią...ale mniejsza o to,wiecie jak zrobić własne kolby?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gusiek2
Znawca na 100%
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:53, 07 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o własne kolby (przepis na 4):
20 dag mąki
1/4 szklanki wody
białko z jajka
miód
Wszystkie produkty mieszamy aż będziemy mieli trwałą, twardą masę. Dzielimy na 4. Obklejamy tym patyczki po kolbach lub jakieś inne. Następnie smarujemy to także białkiem z jajka i obklejamy czym tak chcemy. Następnie dajemy do piekarnika rozgrzanego na 180'C (około 15-20 minut). Gotowe.
Od razu mówię, że nie testowałam, więc nie wiem czy jest dobry, ale skoro chciałaś..
Ed. A, zapomniałam: Nie wiem ile wyjdzie tej masy, ale ogólnie dajemy jej jak najmniej.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez gusiek2 dnia Pon 17:54, 07 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edzio
Znawca na 100%
Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 543
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaski Płeć:
|
Wysłany: Wto 8:07, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
gusiek2 napisał: | Jeśli chodzi o własne kolby (przepis na 4):
20 dag mąki
1/4 szklanki wody
białko z jajka
miód
Wszystkie produkty mieszamy aż będziemy mieli trwałą, twardą masę. Dzielimy na 4. Obklejamy tym patyczki po kolbach lub jakieś inne. Następnie smarujemy to także białkiem z jajka i obklejamy czym tak chcemy. Następnie dajemy do piekarnika rozgrzanego na 180'C (około 15-20 minut). Gotowe.
Od razu mówię, że nie testowałam, więc nie wiem czy jest dobry, ale skoro chciałaś..
Ed. A, zapomniałam: Nie wiem ile wyjdzie tej masy, ale ogólnie dajemy jej jak najmniej. |
Ja do tego ciasta wrzuciłbym jeszcze sucha karmę dla chomików(albo jakieś inne ziarna, byle by niebyły to ziarna kukurydzy bo rozsadzi nam piekarnik)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Edzio dnia Wto 8:08, 08 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gusiek2
Znawca na 100%
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 11:20, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
No w zasadzie można, ale mój chomik ciasta nie zjada, tylko wybiera to co najlepsze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Edzio
Znawca na 100%
Dołączył: 04 Lut 2008
Posty: 543
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Piaski Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:27, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Po upieczeniu powinno się zostawić tą kolbę w ciepłym i suchym miejscu aby porządnie się ususzyła, jak ciasto będzie suche to chomik na pewno troche je poskubie(tak jak suchy chleb czy inne pieczywo)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szymuś
Znawca na 100%
Dołączył: 09 Sty 2010
Posty: 485
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Knurów Płeć:
|
Wysłany: Wto 13:48, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
E tam, ja jako facet, wole się nie męczyć i kupywać gotowe kolby
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gusiek2
Znawca na 100%
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:01, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Tak, ale w sklepowych skład jest baaardzo chemiczny, bo kolby o smaku toffi czy mandarynkowych z pewnością nie są naturalne {warto dodać, że chomiki nie mogą jeść cytrusów}.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chomiki_Love
Chomikowy świr
Dołączył: 17 Wrz 2010
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Lublin Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:08, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Dzięki za przepis.Jak mojemu chomikowi skończą się a ja będe miała czas to mu zrobie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fancia
Zbanowany
Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 3/5
|
Wysłany: Wto 21:39, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
ja znam inny przepis bez miodu:
robisz cisto z mąki i wody, robisz na wyczucie aby cisto się lepiło. Klejącym się ciastem oklejasz patyczek. Masz już patyk z ciastem na ciasto nalep karmę i suszki dla chomika. Wstaw kolby do piekarnik (niech pomoże ci w tym dorosły, on będzie wiedział jak ustawić piekarnik, aby kolba się nie przypalił). Upieczone już kolby postaw na tacce na kilka godzin, aby wystygły i żeby ciasto do końca wyschło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gusiek2
Znawca na 100%
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:00, 08 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Miód uatrakcyjni smak moim zdaniem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fancia
Zbanowany
Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 3/5
|
Wysłany: Śro 16:05, 09 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
gusiek2 napisał: | Miód uatrakcyjni smak moim zdaniem |
Miód jest nie zdrowy, a często ludzie kupują sztuczny płynny miód, sama chemikalia, dużo osób nie ma dostępu to naturalnego miodu i kupuje taki. Z resztą na naturalny nic nie nakleisz, pozostają chemikalia w płynie. Więc odradzam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gusiek2
Znawca na 100%
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 817
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:32, 09 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
To zależy, mój dziadek jest pszczelarzem, więc nie mam takich problemów Poza tym warto dodać, że w takim miodzie z pewnością jest mniej chemii niż w kolbach ze sklepu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|